Action Learning Inspiratie
Recente artikelen
Actie-intelligentie, wat is dat?
In de dagelijkse praktijk blijkt dat mensen het moeilijk vinden om in alle situaties met elkaar tot de prestatie te komen. De onderstroom is hier leidend in.
Jouw invloed op eigenaarschap
Bedenk het zelf, neem eigenaarschap! Een veel gehoorde kreet van wanhoop in organisaties. Maar wat maakt het dat dit zakelijk maar niet lijkt te lukken?
De kracht van vragen stellen
Je zou zeggen dat naarmate we ouder worden, we meer bedreven in raken in het stellen van vragen. Maar is dat wel zo?
Cases
De Haardstee heeft Action Learning in het DNA
De Haardstee heeft Action Learning in het DNAZorgorganisatie De Haardstee is met het traject Samen een nieuwe weg ingeslagen. Mede door de inzet van Action Learning is een gedragsverandering in gang gezet die leidt tot meer eigenaarschap, zelfredzaamheid en autonomie...
Action Learning brengt nieuwe inzichten en positieve resultaten bij Repair Care
Action Learning brengt nieuwe inzichten en positieve resultaten bij Repair CareEen gamechanger. Dat is volgens Jos van den Berg Action Learning. Een manier van denken en samenwerken waarmee hij een aantal jaren geleden kennis heeft gemaakt en niet alleen gebruikt in...
Leer vraagstukken bij de wortel aanpakken door middel van Action Learning
Leer vraagstukken bij de wortel aanpakken door middel van Action Learning De uitdagingen in onze sector zijn groot. Elke zorgorganisatie kent vraagstukken waar geen standaardoplossingen voor zijn. Door middel van Action Learning leer je vraagstukken terug te brengen...
Thuisteam Twente legt met Action Learning de regie bij medewerker
Thuisteam Twente legt met Action Learning de regie bij medewerker Thuisteam Twente is een zorgorganisatie die snel is gegroeid waardoor een nieuwe manier van werken noodzakelijk is. Om medewerkers in die verandering mee te nemen en ze te ondersteunen om hun eigen...
Azora kiest voor Action Learning op weg naar high performing teams
Azora kiest voor Action Learning op weg naar high performing teamsBij Azora gaat al heel veel goed, maar dat betekent niet dat dit ook in de toekomst altijd zo zal blijven. De zorg staat grote uitdagingen te wachten en daar is Azora graag op voorbereid. Daarom werd...
Videoscribe
Onderstaande videoscribes laten zien op welke manier Action Learning een toegevoegde waarde voor elk team, afdeling en organisatie heeft:
Boeken
Er is heel veel literatuur over action learning en action research. Hieronder hebben we enkele voorbeelden ingevoegd.
- Optimizing the power of Action Learning (Prof dr. Michael Marquardt)
- ABC of Action learning (Prof dr. Reg Revans)
- Leading organizational change using action learning (Arthur M. Freedman Phd & H Skipton Leonard Phd)
- Great solutions through action learning (H Skipton Leonard Phd en Arthur M Freedman Phd)
- Leading with Questions (Prof dr. Michael Marquardt)
- Action Learning op het werk van Prof dr. Reg Revans
Nieuwe e-paper beschikbaar: “Action Learning: innovatie in samenwerking”
Leer hoe Action Learning jouw organisatie helpt bij het oplossen van complexe problemen.
Onze nieuwste e-paper biedt diepgaande inzichten en praktijkvoorbeelden van de effectiviteit van Action Learning. Ontdek hoe deze krachtige methode teams helpt om samen te werken, innovatie te stimuleren en duurzame oplossingen te vinden voor complexe uitdagingen. Door middel van inspirerende case studies en praktische tips laten we zien hoe organisaties zoals de jouwe succes hebben geboekt met Action Learning. Versterk je leiderschap, verbeter je teamdynamiek en verhoog de impact van je organisatie met de bewezen technieken uit onze e-paper.
WIAL Action Learning Kennisbank – Video
Zie jij eigenlijk wel hetzelfde als wat de rest ziet?
Als er één zintuig is waar we op vertrouwen, dan is het wel ons zicht. Maar is dat wel terecht?
Hoe weet je zeker dat wat jij ziet, hetzelfde is als wat iedereen ziet?
Volgens Surya Gayet van de Universiteit Utrecht kijken we niet met onze ogen, maar met onze hersenen. En die plaatjes verschillen van elkaar..
De psychologie achter het bouwen van een high performing team bij Google.
Met Charles Duhigg
In een meerjarig onderzoek binnen Google naar het succes van teams, is psychologische veiligheid met stip op een komen te staan!
Wat is de invloed van vrienden en vijanden in een team? Of van introverte en extraverte mensen in jouw team?
Of van mensen die veel meer aan het woord zijn dan andere teamleden?
Daar krijg je in 2.23 minuten antwoord op met het bekijken van deze introductie van Charles Duhigg.
Het belang van psychologische veiligheid
Met Professor Amy Edmonson (Harvard Business School).
Amy Edmonson geeft duidelijk aan wat NIET met psychologische veiligheid bedoelt wordt. Het gaat NIET om aardig voor elkaar te zijn en happy lozers te worden.
Waar gaat het dan wel om?
Daar krijg je in 3.11 minuten antwoord op met het bekijken van deze introductie van Amy Edmonson.
Probeer eerst te begrijpen en dan begrepen te worden!
Luisteren en doorvragen zijn vaardigheden die je volgens Covey tot in de perfectie moet beheersen om effectief leiderschap te kunnen tonen!
Dit is een van de zeven ‘gedragingen’ of eigenschappen, die je volgens Covey zou moeten ontwikkelen om succesvol en gelukkig te zijn, zowel in je privéleven als op je werk.
Welke dit zijn? Dat krijg je in 3.06 minuten antwoord op met het bekijken van deze introductie over de zeven eigenschappen van effectief leiderschap van Stephen Covey.
Groepsgedrag – Is te conditioneren
In dit onderzoek – wereldwijd gedaan in verschillende culturen en welvaartsniveaus – blijkt dat mensen er graag bij willen horen. Hierdoor zijn mensen niet kritisch op wat er in hun omgeving gebeurt als dit kan leiden tot het verlies hiervan. Dit heeft impact op teamgedrag. Wat gebeurt er in jullie team? Voelen mensen zich gehoord? Halen jullie de wijsheid uit het team?
Daar krijg je in 5.34 minuten antwoord op met het bekijken van dit experiment in een wachtkamer van een oogheelkkiniek.
Groepsdruk – Ben ik de enige die dit ziet?
In 7.20 minuten wordt je meegenomen in hoe mensen reageren onder groepsdruk als ze alleen staan in het zien van iets dat in hun ogen niet klopt.
Hier worden resultaten uit een onderzoek naar een echte brand aan gekoppeld en door een psycholoog uitleg over gegeven.
Hersenen veranderen op basis van je gedrag en jouw omgeving
Hoogleraar klinische neuropsychologie Margriet Sitskoorn geeft aan dat de mens zijn hersenen kan aanpassen aan de omgeving. Maar dat de mens of team hier zelf richting aan moet geven.
Daar krijg je in 1.31 minuten antwoord op met het bekijken van deze introductie over de relatie tussen hersenen en gedrag van Margriet Sitskoorn.
Over intellect en wijsheid
Reg Revans praat in deze film over het ontstaan van action learning. Hier komt de impact van het inzicht dat zijn vader als onderzoeker naar de oorzaak van de gezonken Titanic hem als jong jongetje meegaf. Maar ook de dialoog met tien nobelprijs winnaars waaronder Albert Einstein. Zij hebben allen invloed gehad op het ontstaan en groei van de action learning methode.
Reg Revans zegt dat hij daar gezien heeft dat mensen elkaar proberen te overtuigen van hun gelijk. Dat ‘expert-knowledge’ heel belangrijk is, maar niet voldoende!
We moeten ons zelf aanleren om totaal andere vragen te stellen om te ontdekken en te leren begrijpen. En daarbij geeft Revans aan: en dat is wat Action Learning is!
Luister en kijk zelf naar de mini college (6.01 minuten) van Reg Revans over ‘intellect en wijsheid’.
Action Learning
door Michael Marquardt
Michael Marquardt legt uit in deze video uit wat Action Learning is. Hoe action learning wordt toegepast. En op welke manier het organisaties en haar mensen in hun ontwikkeling helpt.
Daar krijg je in dit 7.17 minuten durende interview met Michael Marquardt antwoord op.
Team Performance Loop
Wat is de Team Performance Loop en op welke manier heeft dit impact op de groei van een team naar een high performing team.
Daar krijg je in 15.51 minuten tijdens deze mini college van Twan Paes antwoord op.
WIAL Action Learning Kennisbank podcast serie
De podcast serie is ontstaan tijdens een gesprek tussen Toon Gerbrands en Twan Paes. Toon had op dat moment net zijn nieuwe boek uitgegeven, waarin hij 52 heilige management huisjes aan de kaak stelt. Toon en Twan waren benieuwd hoe mensen tegen deze heilige management huisjes aankijken. Dat heeft geleid tot vijftig podcasts met mensen uit de praktijk, met een hele diverse achtergrond. En dat heeft tot boeiende en inspirerende verhalen geleid.
Het doel van WIAL is gelukt als jij als luisteraar ten minste 1 inspiratie per podcast eruit weet te halen. Heel veel luister (en kijkplezier).