Complexe problemen oplossen – praktijk training
Als team complexe problemen oplossen
De teamvaardigheid om complexe problemen op te lossen, is in het VUCA tijdperk voor elk team, afdeling en organisatie een vereiste. De WIAL praktijk training ‘complexe problemen oplossen’ leert de teamleden puzzels van echte problemen te onderscheiden. Dit komt doordat action learning een eenvoudige structuur heeft waarbinnen teamgedrag leesbaar wordt, de onderzoekende dialoog gestimuleerd wordt en het teamproces leidt tot vertragen om daarna te versnellen.
Impact van oordeelloos luisteren bij complexe problemen oplossen
Het team wordt in staat om in hele korte tijd te ontdekken of een probleem een echt probleem is of dat het een puzzel is en de oplossing eigenlijk al wel bekend is. In plaats van meteen in de actiestand te geraken, gaat het team oordeelloos luisteren en vragen stellen. Hierdoor triggert het team zichzelf en de probleeminbrenger tot nadenken. In plaats van meteen oordelen en oplossingen aan te dragen. Het team gaat eerst verkennen in een onderzoekende dialoog! Met als resultaat dat in korte tijd een 360 graden blik ontstaat van wat de situatie eigenlijk betekent, wat de impact zou kunnen zijn als het team niets doet en wat de complexiteit van het mogelijke probleem is.
Oplossingen
De ervaring leert dat als het team met elkaar het echte probleem heeft ontdekt, de relevante oplossingsrichtingen er als een waterval achter aan komen. En taken en acties voor het vervolg snel verdeeld zijn. Dit sluit precies aan op de uitspraak van Albert Einstein. Einstein heeft gezegd: als ik een uur tijd heb om een probleem op te lossen, besteed ik 55 minuten aan vragen stellen en vijf minuten aan oplossingen.
Complexe problemen oplossen – team overstijgend
Community of Practice
Als het complexe probleem niet volledig tot de team verantwoordelijkheid behoort, zijn er meer mensen die betrokken moeten worden bij het leren begrijpen van het echte probleem alvorens er oplossingsrichtingen worden gevonden. Maar ook als er bepaalde expertise ontbreekt of dat het afdeling- of organisatie overstijgend is, ook dan zullen er andere mensen bij betrokken moeten worden. Een action learning Community of Practice is dan de oplossing.
Met een Community of Practice helpt WIAL haar klant om een (tijdelijk) team te formeren dat zich in de praktijk training action learning complex problem solving buigt over de context. Deze context beter leert begrijpen en gaat ontdekken wat de impact is en welke stappen er eerst gezet moeten worden. De uiteindelijke waterval van teams die zich hiermee gaan bezig houden, is op voorhand niet te zeggen. De teams bepalen de breedte en diepte van de inhoud en wie er wel en niet bij betrokken moet worden. Wat wel vast staat is dat in dit proces elk team dat erbij betrokken wordt in de community of practice dezelfde begeleiding en training krijgt. Hierdoor is er uniformiteit, binding in en tussen de teams en hun doel. Bovendien ontstaat een werkklimaat waarin complexe problemen opgelost gaan worden, ook na deze praktijktraining ‘complex problem solving’.
Tijdens dit proces worden er interne mensen opgeleid en begeleid tot certified action learning coach om de rol van WIAL – geheel of gedeeltelijk – in deze organisatie succesvol over te nemen.
Heb jij te maken met een team en afdeling overstijgend complex probleem? lees dan verder bij Community of Practice.
Binding met doel en mens
Mensen willen gehoord worden en betrokken zijn bij een probleem waar zij dagelijks al onderdeel van uitmaken of gaan maken. Door mensen binnen een community of practice in het proces mee te nemen en laat beginnen met oordeelloos luisteren en vragen stellen, wordt er tevens aan de basis van psychologische veiligheid gewerkt. Hierdoor ontstaat er een hoge mate van binding op mens en doel. Bovendien groeit de mate van betekenisvol werk en heeft dit een positief effect op plezier, minder verzuim en betere bedrijfsresultaten.
Meer weten over de praktijk training complexe problemen oplossen? kijk dan hieronder in de TAB-bladen.
Voor wie?
- elk team, afdeling, organisatie en branche vereniging
die:
- met problemen, uitdagingen of kansen zitten waarvan de oplossing nog niet voorhanden is
- problemen hebben opgelost, maar het lijkt wel of er meer problemen voor terugkomen en steeds complexer lijken
- de problemen overstijgend aan het team, afdeling en wellicht zelfs organisatie zijn en alleen met een community of practice aan te pakken is.
Vorm, groepsgrootte en tijdsinvestering
- WIAL werkt met kleine groepen: max 8 mensen per groep, zodat iedereen veel kans en aandacht krijgt om de juiste vaardigheden te ontwikkelen en kennis op te doen.
- WIAL biedt het programma 100% online, 100% op locatie of blended met deel online en deel op locatie als vorm aan.
- Afhankelijk van vormkeuze varieert het programma tussen 6 hele dagen (fysiek) tot 12 dagdelen (online en blended).
Corona proof
Al onze opleidingen en begeleidingstrajecten maken we samen corona proof. En randvoorwaardelijk is dit al zo omdat:
- Groepen zijn maximaal acht mensen groot;
- 100% online of vinden plaats in grote zaal met veel ruimte en goede ventilatie;
- WIAL programma en vorm is flexibel in te richten naar actuele situatie Corona;
- WIAL minimaal de aanwijzingen van het RIVM volgt.
Complex problem solving – praktijk training
De action learning praktijk training ‘complex problem solving’ bestaat uit een zestal team pitstops. Tijdens de team pitstops gaat het team onder begeleiding van een action learning coach een eigen complex probleem ontdekken, beter leren begrijpen, doorleven en als het kan ook helemaal oplossen. Tegelijkertijd wordt er gewerkt aan het door ontwikkelen van persoonlijke leiderschap vaardigheden. Daarnaast gaat het team actief aan de slag met teamgedrag leren zien en bespreekbaar maken. Zodat naast de vaardigheden om complexe problemen op te lossen, een teamlid ook de vaardigheid leert om een team te laten groeien naar een high performing team.
Dit is wat het team tijdens de complex problem solving praktijk training ontwikkeld:
- Als team echte problemen oplossen
- Een attitude en vaardigheid van oordeelloos vragen stellen en luisteren;
- Leiderschap skills ontwikkelen;
- Samenwerken als team;
- Helder problemen formuleren;
- Doelen stellen, realiseren en reflecteren;
- Teams en individuen observeren en feedback geven;
- Het voeren van een teamdialoog
- En het groeien van interventie naar teamdialoog
- Teamleden worden zich bewust van opvattingen binnen het team.
Additioneel
Ingeval er sprake is van een action learning community of practice, leren de deelnemers wat dit is en hoe dit succesvol is te implementeren.
Tijdens dit proces worden er mensen opgeleid tot certified action learning coach om de rol van WIAL geheel of gedeeltelijk te kunnen overnemen.
Twan Paes MBA MALC
Twan wordt in Nederland gezien als mister action learning. Wereldwijd is hij een van de tien Master Action Learning Coaches, waarvan er in Europa drie zijn en een in Nederland. Hij is opgeleid en begeleid door professor Michael Marquardt en prof dr. Bea Carson, met directe roots naar Professor dr. Reg Revans, de grounded father of action learning. Twan is de bedenker van de Team Performance Loop, is acht jaar board member geweest van WIAL global en is bij WIAL Nederland directeur Action Learning en Action learning coach. Hij heeft talloze teams, afdelingen en hele organisaties in nagenoeg alle sectoren geholpen in de groei naar high performing action learning team en in het creëren van een action learning Community of Practice. Ook heeft Twan honderden mensen begeleid in het Action Learning programma om coach te worden.
Dr. drs. ir. Christoph Maria Ravesloot
Christoph Maria is lector en daarnaast heeft hij zich sinds zijn zestiende gespecialiseerd als coach. Eerst in de sport en de laatste twintig jaar op het vlak van action learning coaching, burn-out coaching en affortless coaching. Hij weet als geen ander het teamgedrag te lezen en bespreekbaar te maken. In een veilige omgeving leert hij de teamleden niet alleen het probleem te ontdekken en te begrijpen, maar ook elkaar. Binnen WIAL Nederland is Christoph Maria Ravesloot directeur action research en action learning coach.
Frank Campman MBA PALC
Frank is een action learner in hart en nieren. Niet alleen heeft hij de action learning MBA in 2002 with distinction afgerond, maar hij is ook algemeen directeur van de action learning Business School Nederland en CEO van Action Learning Business School Nederland International geweest. Frank is een gecertificeerd professional action learning coach en heeft vele teams en organisaties in hun professionele ontwikkeling ondersteund. Zowel aan de bedrijfskundige kant als interim manager als aan de action coach kant waarin Frank veel oog heeft voor het lerende vermogen van een team. Welk teamgedrag wordt vertoond, wat voor eens soort vragen worden gesteld, welke onderstroom zit het team in de weg en hoe kan teameigenaarschap worden vergroot. Binnen WIAL Nederland is Frank Algemeen directeur en Action Learning Coach.
Startdatum
De startdatum van de praktijk training ‘complex problem solving’ is altijd in onderling overleg. Dit omdat het een interne training binnen een team, afdeling, organisatie of sector is.
Aanmelden voor incompany opleiding: [email protected]
of contact Frank Campman op [email protected] of 0615857787.
Het begint met onbevangen naar een vraagstuk kijken en de oplossingen buiten beschouwing laten tot het team overeenstemming heeft op het probleem
Twan Paes
Improving TEAM Performance
Let’s WIAL
Wil jij dit ook?
Improving TEAM Performance