Krachtig en oordeelloos vragen stellen voor teams
Leer samen met jouw collega’s betere vragen stellen en meer impact maken in teamgesprekken en tegelijkertijd elkaar zakelijk beter begrijpen.
Krachtig en oordeelloos vragen stellen voor teams
Leer samen met jouw collega’s betere vragen stellen en meer impact maken in teamgesprekken en tegelijkertijd elkaar zakelijk beter begrijpen.
Locatie
Locatie in onderling overleg
Startdatum
In onderling overleg
Investering
€ 1.790, – exclusief btw per team
Tijdinvestering
Eén dag
Taal
Nederlands, Engels of Duits
Aantal deelnemers
Vier tot en met acht deelnemers met één trainer. Meer deelnemers is mogelijk op aanvraag.
Overig
Certificaat van deelname
Leer de juiste vragen stellen
Luisteren en doorvragen zijn vaardigheden die je volgens Covey tot in de perfectie moet beheersen om effectief leiderschap te kunnen tonen!
Het belang hiervan zien wij dagelijks terug in 1 op 1 en teamgesprekken.
Het programma krachtig vragen stellen en oordeelloos luisteren (Leading with Questions) helpt jou in teamgesprekken te groeien in het oordeelloos stellen van de juiste vragen, echt luisteren, observeren, reflecteren, feedback en feed forward geven en ontvangen. Tegelijkertijd leer je elkaar zakelijk beter kennen en begrijpen door de eigen zakelijke thema’s die aan de orde komen.
Wat levert het programma Krachtig vragen stellen en oordeelloos luisteren voor TEAMS jou op?
Als individu
-
- Je leert de dialoog aan te gaan in plaats van het debat
- Je leert je zelf meer hoorbaar en zichtbaar te maken in het team
- Je leert de onderstroom bespreekbaar te maken in het team
- Je leert om niet meteen in de actiestand te springen, maar het team te helpen eerst te ontdekken en te leren begrijpen
Als TEAM
-
- Er ontstaat meer binding tussen de teamleden
- Het echte gesprek ontstaat
- De onderstroom wordt bespreekbaar
- Het reflecterend vermogen wordt vergroot
- Iedereen wordt gezien en gehoord
- Team en peer to pear coaching groeit (feedback en feed forward)
- Belangrijke stap naar meer gedragen besluitvorming en ontdekken van de echte problemen
Waarom kies je voor het programma
Krachtige vragen stellen en oordeelloos luisteren voor TEAMS?
- NJe leert de achtergrond van standpunten en ideeën van collega's beter kennen
- NHet team maakt een belangrijke stap in het proces naar high performing team worden
- NWerken aan jouw vaardigheden (betere) vragen te stellen in een team
- NJe draagt bij aan een hogere psychologische veiligheid in jouw omgeving
Het programma
Leer succesvol de juiste vragen te stellen in teamvergaderingen
Dit programma Krachtige vragen stellen en oordeelloos luisteren (Leading with Questions) wordt in één dag uitgevoerd.
Het programma bevat de volgende onderwerpen:
- NSoort vragen en wanneer succesvol in te zetten
- NHumble Inquiry
- NBoven- en onderstroom
- NReflecterend vermogen
- NPersoonlijk leiderschap
- NActiegericht leren (oefenen en leren te gelijk)
- NEcht luisteren
Voor wie is dit programma?
Krachtige vragen stellen en oordeelloos luisteren is voor elk team dat net start, nieuwe mensen in de samenstelling van het team heeft gekregen of al langer samenwerkt. Je wilt het teamoverleg naar een hoger niveau brengen en/of elkaar zakelijk beter leren kennen en begrijpen en/of de samenwerking verbeteren.
Locatie
Locatie in onderling overleg
Startdatum
In onderling overleg
Investering
€ 1.790, – exclusief btw per team
Tijdinvestering
Eén dag
Taal
Nederlands, Engels of Duits
Aantal deelnemers
Vier tot en met acht deelnemers met één trainer. Meer deelnemers is mogelijk op aanvraag.
Overig
Certificaat van deelname
Samen leren en werken
Tijdens het programma Krachtige vragen stellen en oordeelloos luisteren (Leading with Questions) maak je kennis met de basisprincipes van actiegericht leren, de rode draad door alle WIAL Nederland programma’s. Het zorgt ervoor dat je als team echt naar elkaar luistert, de context leert begrijpen, het echte gesprek voert en werkt aan het reflecterend vermogen.
Direct rendement voor jou
Je ontwikkelt tijdens Krachtige vragen stellen en oordeelloos luisteren de bewustwording en vaardigheden hoe jij nu in het gesprek zit en hoe dat op een ander overkomt. Word je gehoord en gezien? Wordt de wijsheid uit het team gehaald? Voeren wij het echte gesprek met elkaar?
De ontwikkeling die deelnemers zeggen door te maken is:
Ik hoor mij nu zelf een gesloten vraag of een vraag met een mening stellen. Ik besef nu dat ik een van de personen ben die meteen in de actiestand spring en vergeet de wijsheid bij de anderen naar boven te halen. Ik besef nu dat ik nog niet met mijn vraag bij het antwoord van de ander blijf omdat ik in mijn hoofd nog volop bezig ben met het formuleren van een open vraag. Ik begin nu anderen uit te nodigen om er een open vraag van te maken. Ik ben mezelf nu aan het corrigeren om van een gesloten vraag een open vraag te maken. Ik besef nu dat ik besluiten neem op basis van aannames.
Daarna geven deelnemers aan dat ze open diagnostische vragen stellen en zijn gaan doorvragen op het antwoord van de ander. Dat ze checkvragen zijn gaan gebruiken om zeker te zijn dat ze de ander goed hebben begrepen en de ander te laten weten dat ze de ander echt horen. Dat ze geduldiger zijn door niet meteen in de actiestand te springen maar eerst te ontdekken en begrijpen alvorens te versnellen. Ook geven deelnemers aan dat hun vragen niet alleen meer in de bovenstroom maar ook in de onderstroom zijn en dat zij nu vragen stellen die ze eerst niet durfden te stellen. Dat ze in een gesprek convergerende en divergerende vragen zijn gaan stellen en dat een stilte niet eng meer is maar hen helpt. Dat de deelnemers aangeven dat ze minder het debat voeren over wiens argumenten de juiste zijn, maar meer de dialoog voeren om nieuwe informatie te verkrijgen voordat er een keuze wordt gemaakt. En dat tijdens het gesprek veel vaker echte binding met de ander ontstaat.
Wat anderen zeggen
“Binnen het MT maken we nu veel meer vanuit de onderstroom verbinding met elkaar. Het gaat over de manier waarop we elkaar aanspreken, vragen stellen en reflecteren. Daarin hebben we echt wel vaardigheden ontwikkeld waardoor we effectiever kunnen werken aan het doel en resultaat.”
Lianne Spaan
“Vooral het oordeelloze in de vraagstukken vind ik mooi. Dat houdt je wel scherp want vaak wil je al heel snel een mening of een oordeel ergens in leggen. Ik merk dat het heel goed werkt om dit niet meer te doen.”
Gerwin Bosch
“Wat ik het mooie vind aan de methode is dat je het speelveld een beetje gelijktrekt voor iedereen. In een vergadering is vaak degene te horen die het snelst een idee heeft of vaak het hoogste woord voert, maar bij deze methode word je heel erg uitgedaagd om alleen maar te praten wanneer je iets wordt gevraagd. Dus je kunt niet zomaar je eigen mening op tafel gooien. Want je bent heel erg afhankelijk van je medespelers.”