Waarom zou je met het team de module Action Learning Team performance Proces willen volgen?
In de module ‘Action Learning Team Performing Proces’ gaan de teamleden met elkaar bewust bekwaam worden in het beheersen van de wisselwerking van de bovenstroom en onderstroom binnen de samenwerking in teams en het bereiken van doelstellingen.
Wat gaat het team doen?
Aan de hand van de action learning methode gaan de teamleden met elkaar in gesprek over wat het echte bestaansrecht is van het team en in hoeverre er een GAP is met de huidige uitvoer van het team. Begrijpt een ieder wat hiermee bedoelt wordt en wat er van jou verwacht wordt in het bereiken van het teamresultaat?
Daarnaast gaat het team aan de hand van de action learning methode met elkaar op basis van eigen praktijk beoordelen of een kans, uitdaging of probleem een puzzel is of tot de categorie wicked problem behoort. De aanpak is dan anders. Een wicked problem vraagt om eerst te vertragen om te ontdekken wat het echte probleem is in plaats van het gevolg hiervan als probleem te zien en op te lossen. Deze teamvaardigheid van probleemoplossend vermogen dat wordt in deze module doorontwikkeld.
Door middel van team-pitstops wordt het team in deze module geholpen om van ontdekken, tot implementatie, tot evaluatie en reflectie te komen voor de groei naar een lerend team. In deze module wordt de verbinding gelegd tussen bovenstroom en onderstroom. En gaan we werken volgens de action learning methode.
Wat is het resultaat?
Het werk van een team kan goed worden verdeeld, zodat elk teamlid de taken effectiever kan uitvoeren op basis van natuurlijke talenten en drijfveren. Mensen gaan elkaars gedrag beter begrijpen, kunnen de onderlinge communicatie hierop aanpassen en dat heeft een positieve invloed op samenwerking.
Vorm, groepsgrootte en tijdsinvestering
- Vorm: 100% online, 100% op locatie of blended met deel online en deel op locatie.
- Vaste groep mensen van maximaal 8 deelnemers per groep.
- Doorlooptijd: in overleg.
Voor wie?
Voor elk team.
Certificaat van deelname
Na deelnemen aan de module ontvangt elke deelnemer een certificaat van deelname met studiepunten.
Corona proof
Al onze opleidingen en begeleidingstrajecten maken we samen corona proof,
en randvoorwaardelijk is dit al zo omdat:
- Groepen zijn maximaal acht mensen groot;
- 100% online of vinden plaats in grote zaal met veel ruimte en goede ventilatie;
- WIAL programma en vorm is flexibel in te richten naar actuele situatie Corona;
- WIAL minimaal de aanwijzingen van het RIVM volgt.
Privacy policy
Op al onze opleidingen en begeleidingstrajecten is de WIAL Privacy policy van toepassing. Deze is te lezen op https://www.wialnl.nl/privacy-policy/.
Improving TEAM Performance
Let’s WIAL
Wil jij dit ook?
Improving TEAM Performance
Navigatie
Historie
De grondlegger van action learning is Professor Dr. Reg Revans, de eerste hoogleraar bedrijfskunde in Engeland.
Revans heeft met action learning de impact van de rol van niet-deskundige in het proces van oplossen van problemen een belangrijke plaats gegeven en daarbij onderscheid gemaakt tussen kennis en wijsheid (ervaring).
De eerste publicaties dateren van voor 1945. Sindsdien is er wereldwijd veel geëxperimenteerd, onderzoek gedaan en vele teams en organisaties geholpen met Action Learning.
Reg Revans was op dit vlak de mentor van Prof. Dr. Michael Marquardt, die in 2005 samen met Prof. Dr. Bea Carson en Prof. Dr. Skip Leonard het gedachtegoed van Reg Revans heeft ondergebracht in de stichting WIAL, met als ambitie nog veel meer mensen en organisaties wereldwijd met action learning te kunnen ondersteunen. En met succes want met de WIAL vertegenwoordiging in dertig landen zijn aanzienlijk meer organisaties geholpen.
Lees meer Over WIAL
Blog
- ATTRITION TO ATTRACTION
- Neraida Polanco Lourens
- Welkom Rajesh Misca
- Community of Practice
- Topvaardigheid Complexe problemen oplossen
- action learning coach start opleiding. Meld je nu aan
- Clematis en WIAL action learning
- Exploitatie van de kracht van Action Learning
- De kracht van ‘GREAT Questions’
- Community impact