Teams bouwen door Psychologische Veiligheid
Team Psychologische Veiligheid
Hulp bij analyse, plan en operationaliseren
Amy Edmondson
Hoogleraar Harvard Business School
Teampsychologische veiligheid, voor het eerst geïntroduceerd door Professor Amy Edmondson van Harvard, is een gedeelde overtuiging van de teamleden dat het team veilig is om interpersoonlijke risico’s te nemen.
Toen Google 180 interne teams analyseerde om uit te vinden waarom sommige teams veel beter samenwerkten dan anderen, concludeerden ze dat het niet uitmaakt wie er in het team zit, maar hoe de teamleden met elkaar omgaan.
Google ontdekte dat de teams met de beste prestaties het hoogste niveau van team psychologische veiligheid hadden.
Voor elk team
Vaak wordt gedacht dat Team Psychologische Veiligheid (TPS) alleen voor teams van belang is waar het onderling niet goed zit, maar niets is minder waar.
Team Psychologische Veiligheid is voor elk team de kern om door te ontwikkeling naar het niveau van High Performance Team; En om op dat niveau te blijven.
Gemiddeld werken mensen in meer dan 8 teams tegelijk. Vaak zien wij mensen in het ene team zich anders gedragen dan in een ander team. Het is nog steeds dezelfde persoon, maar de teamsamenstelling, omgeving en de cultuur en instrumenten van samenwerking zijn anders waardoor ik mij meer of minder laat zien en horen, mij ontwikkel en toegevoegde waarde voor de teamopgave heb.
De WIAL Nederland Action Learning TeamCoach is een gecertificeerde TPS facilitator en helpt jou te ontdekken waar en hoe jouw team de groei in de samenwerking kan maken.
Help jouw team verder groeien
De eerste stap in het proces is dat alle teamleden een tiental vragen beantwoorden, dit zijn zeven meerkeuze vragen en drie open vragen. De meeste mensen doen dit in een minuut of vijf.
De tweede stap is dat aan de hand daarvan een rapport wordt opgemaakt waarin we laten zien waar de verschillende inzichten in de samenwerking zitten en waar de teamleden een gedeeld beeld hebben.
De derde stap is om aan de hand van deze uitkomsten een interventieplan te maken die het mogelijk maakt om samen als team te werken aan de groei naar de volgende fase in de samenwerking en het bereiken en behouden van het niveau van High Performance Team.
De vierde stap is het begeleiden van het operationaliseren van het interventieplan.
Tijdens dit proces wordt ook een tussentijdse en/of eind meting gedaan om te zien hoe de teamleden op een later moment naar de samenwerking kijken zodat de teamleden dit kunnen gebruiken in hun reflectie op de voortgang en voor het bijsturen van de aanpak en doelen.
Meer weten?
Neem contact op met Twan Paes.
Dit kan via [email protected] en via 06-29495122 of vul onderstaand formulier in en wij nemen spoedig contact met jou op.
Wat anderen zeggen
“Deze cursus is geschikt voor facilitators en leidinggevenden op alle niveaus die de psychologische veiligheid van hun teams willen vergroten, wat uiteindelijk de effectiviteit van het team bevordert.”
Amarit Rianthong
Scrum Master bij Bank of Ayudhya
“Ik ben veel informatie tegengekomen over psychologische veiligheid, maar ik was benieuwd of er een aanpak was die invloed kon hebben op de werkresultaten, en het antwoord is ja! Ik vind het mooi dat dit model gemeten en geanalyseerd kan worden en gebruikt kan worden om de prestaties in organisaties te beïnvloeden.”
Annop Niyomdecha
Organisatiepsycholoog
“Wat een inzichtelijke leerervaring! Dit programma is goed ontwikkeld vanuit een academische en wetenschappelijke achtergrond, om een krachtige en praktische tool te worden die toepasbaar is voor iedereen die de prestaties van een team wil verbeteren. Ik raad dit programma ten zeerste aan!”
Jacyca Chan
Regionaal leer- en ontwikkelingsmanager, PRADA