verplicht digitaal thuiswerken. wat is de impact op teamprestatie

Verplicht digitaal thuiswerken

Eilandjes, gebrek aan communicatie, niet weten bij wie je moet zijn en waar doe ik het eigenlijk allemaal voor. Dit zijn slechts enkele problemen die wij van teamleden te horen krijgen. Hoe bekend ben jij met dergelijke problemen in jouw organisatie?

Samenwerken is een vak

Door het verplicht thuiswerken is dit in snel tempo verder verslechterd, zo wordt ons van Team WIAL NL verteld. Statements als eenzaamheid, onveiligheid en drukte rond de eettafel, die nu als bureau is ingericht, bereiken ons. Daarentegen horen we ook geluiden van mensen die het heerlijk vinden dat er geen reistijd meer is. Ook zien wij meer bedrijven die met organisaties als thuiswerkplek.nl de thuiswerksituatie verbeteren.

Een statement staat bij al deze mensen na de langere periode van Covid bovenaan: Ik mis het sociale contact met mijn collega’s.

Dit nieuwe speelveld van miscommunicatie en sociale armoede maakt het werken in een organisatie complexer! Nieuwe problemen, en als gevolg daarvan werkdruk, kunnen meer ontstaan en die hebben invloed op de teamprestatie. Hoe herken jij het als jouw collega minder goed in zijn of haar vel zit en hoe maak jij dit bespreekbaar?

Op afstand leiding ontvangen

Op afstand leidinggeven aan het oplossen van problemen en aan het bespreken van werkdruk wordt er niet eenvoudiger op. Ingeslepen patronen, cultuur en verhoudingen veranderen zonder van jouw collega’s te weten hoe zij dat ervaren. De collega’s waar je op kon bouwen worden wellicht in de digitale omgeving voorbij gestreefd door andere mensen. Zij beheersen de vaardigheden om zich digitaal te uitten en mensen te lezen mogelijk al beter en zij voelen zich hier comfortabel bij. Nieuwe collega’s inwerken kan lastiger zijn geworden en het gevoel kan ontstaan dat ontwikkeltrajecten met bestaande collega’s moeilijker te volgen en uit te voeren zijn. Communicatie top down en bottum up wordt door veel mensen als nog lastiger ervaren dan voorheen . Een digitaal teamoverleg is voor veel mensen een gedrogt en het is moeilijk er met focus en toegevoegde waarde bij te blijven. Hoe geef ik op afstand aan hoe ik leiding ontvangen wil?

Teamwerk of geen teamwork

Deze nieuwe periode vraagt iets anders van mij als leidinggevende en van mijn persoonlijk leiderschap als teamlid. Daar waar ik voorheen zag wat iemand deed, moet ik er nu op vertrouwen dat iemand zijn tijd goed besteed. Kan ik niet meteen ingrijpen als ik denk dat het beter kan. Zie ik niet direct of misschien wel helemaal niet hoe iemand zich voelt en wat de impact van iemands omgeving op het werk is.

Als het al niet duidelijk was, wij van team WIAL NL concluderen dat samenwerken een vak apart is!

Teamwerk door vragen stellen?

Heb ik in de digitale wereld de juiste teambijdrage? Wat is het teamdoel en hoe dragen wij bij aan afdeling- en organisatiedoel? Zijn de werkafspraken nog wel van toepassing of is het verstandig dit als team te herijken? Hoe willen we elkaar aanspreken op de werkafspraken? Hoe zijn wij in staat om als teamleden een dialoog te voeren en vooruitgang te boeken? Hoe stellen wij vragen, zonder de ander van ons gelijk te willen overtuigen, zonder meteen met een oordeel en oplossing richting te geven aan een gesprek?

Allemaal vragen die er aan kunnen bijdragen dat jij voor jouw team een bijdrage kunt leveren.

Maak het verschil, stel vragen

En daarmee kun jij het verschil maken, door nu juist eens niet te overtuigen op inhoud maar door te faciliteren in een omgeving waarin het doel, binding, veiligheid, aanspreken, vragen stellen en reflectie als een communicerend vat door het team zelf wordt beïnvloed en in balans wordt gehouden. Daar zit de wijsheid en alleen door elkaar leren in actie te gunnen, samen relevante werkafspraken te maken die bijdragen aan het teamdoel ontstaat de juiste groei in teamperformance.

Met Action Learning leer je verrassend snel samenwerken.

Met het WIAL Team Performance Proces helpen we jou en jouw teamleden verandering, verbetering en verbinding met mens en organisatie in jouw eigen werk al tijdens de opleiding te realiseren. Wij zien het blijven stellen van vragen als de basis van teamwerk. Daarbij komt onder meer aan de orde: wat is de bijdrage van ons team aan het grotere geheel? Komen de echte problemen op tafel en weten we de juiste oplossingen te bedenken en te implementeren? Zijn deze afgestemd met andere teams? Wat doet dit met mij? Hoe ontdekken we dit en hoe houden we dit proces levend in bijvoorbeeld een tijd van verandering en op afstand werken?

En vragen stellen kan prima via videoconferenties.

Meer weten?

Kijk dan op https://www.wialnl.nl/vergroot-je-team-performance-bouw-een-action-learning-team/ 

Geen statement, geen gesloten vragen, geen retorische vragen, geen oordelen en geen oplossingen: dat zijn action learning vragen. Zo is samenwerken een vak.

World Institute for Action Learning, Frank Campman MBA, november 2020.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *