Teaming event | 27 maart 2024

 

Programma

09.00 uur  Inloop
09.30 uur  Welkom
09.35 uur  Wat is Teaming?
09.35 uur  MasterClass Teaming
12.00 uur  Lunchbuffet
13.30 uur  Action Learning sessie
15.30 uur  Plenair: reflectie
16.00 uur  Hans vd Loo
16.30 uur  Napraten met hapje en drankje
18.00 uur  Eind

We are the world

De MasterClass Teaming is opgebouwd aan de hand van het inspirerende verhaal hoe de muziek en het succes van ‘We are the world’ tot stand is gekomen.

Media

Als je liever niet op de foto en/of op bewegend beeld komt, laat het fotograaf Eveline en cameraman Erwin weten! WIAL Nederland gebruikt de foto’s en bewegende beelden voor het promoten van haar merk, product en dienst. 

Terugblik van het vorige event:

hans van der loo

Spreker 1: Hans van der Loo

Hans van der Loo is geboren in Luxemburg en heeft daarna aan de Sorbonne (Parijs), de Universiteit Utrecht en Harvard Business School (Boston) gedragswetenschappen gestudeerd. Hij begon zijn carriere als universitair hoofddocent aan de Universiteit Utrecht. Na een aantal jaren werkzaam te zijn in het bedrijfsleven switchte hij naar het adviesvak. In zijn werk als gedrags- en cultuurveranderaar richtte hij zich met name op de naadloze aansluiting van ’softe’ (visie, waarden, gedrag) en ’harde’ aspecten (strategie, uitvoering, prestaties).

De thema’s waarin Hans is gespecialiseerd:

  • Psychologische veiligheid
  • Energiek veranderen
  • Positieve energie en zelfmotivatie
  • Gedrag- en cultuurverandering
  • Persoonlijk leiderschap
  • Teaming als nieuwe vorm van samenwerken
  • Purpose gedreven werken
  • Sociaal en psychologisch veilig werkklimaat

Het scala van onderwerpen waaraan Hans van der Loo dagelijks werkt, schrijf én vertelt zijn met name: visie, trends, strategievorming en concrete gedragsverandering in de praktijk.

De boeken die hij de afgelopen vijf jaar geschreven heeft, heten ‘Kus de visie wakker’, ‘We hebben er zin in!’, ‘Energy Boost’, ‘Vaart Maken’, ‘Waar haal je de energie vandaan’, ‘Werkvuur ontketenen’, ‘Psychologische veiligheid’ en Teaming, de nieuwe realiteit in samenwerken.
In 2023 schreef Hans samen met Caroline Koetsenruijter het boek ‘Giftig gedoe op de werkplek – Van ongewenst gedrag naar sociale veiligheid’. En als laatste telg aan de boekenboom is op 13 april 2024 de release van zijn boek over Taylor Swift.

Spreker 2: Twan Paes

Twan is de bedenker van de Team Performance Loop en auteur van het boek ‘Organiseren en veranderen’. Hij is acht jaar board member geweest van WIAL global. Binnen TEAM WIAL Nederland is Twan directeur Action Learning, Kwartiermaker Action Learning en begeleid hij het grootste deel van de week als Master Action Learning coach teams bij opdrachtgevers. Daarnaast is Twan nog steeds docent aan diverse Masteropleidingen op het gebied van HRM, persoonlijk leiderschap, teamontwikkeling en verandermanagement.

Twan heeft zich als coach eerst ontwikkeld binnen de sportwereld waar hij handbaltrainer op eredivisie niveau is geweest. Van daaruit heeft hij de kans gekregen zich binnen organisaties te ontwikkelen als teamcoach. Eerst op middel managementniveau en toen doorgegroeid tot directielid van een zorgverzekeraar. 

twan paes

We are the world

We Are the World is een nummer van de Amerikaanse gelegenheidsformatie USA for Africa. Het verscheen op het gelijknamige album uit 1985 en werd dat jaar eveneens uitgebracht als single. De opbrengsten van de single gingen naar de slachtoffers van de hongersnood in Ethiopië.

Het initiatief voor We Are the World werd genomen door Harry Belafonte. Hij werd geïnspireerd door Band Aid, die aan het eind van 1984 met Do They Know It’s Christmas? eveneens geld inzamelden voor de hongersnood. Het nummer werd geschreven door Michael Jackson en Lionel Richie en geproduceerd door Quincy Jones. Op 28 januari 1985 vond de opname van het nummer plaats in de studio van A&M Records.

Op netflix is de making off film te zien.

Action Learning sessie

Tijdens het middagprogramma gaan we in zes groepen uiteen om met elkaar de action learning dialoog aan te gaan over wat teaming voor jou en jouw organisatie kan betekenen.

De eerste stap in het Action Learning proces is met elkaar als team te ontdekken wie een kans, uitdaging of probleem ziet met betrekking tot het thema Teaming binnen haar eigen werkomgeving. Kies er een.

De persoon die de kans, uitdaging of probleem heeft ingebracht, wordt de probleeminbrenger. De probleeminbrenger geeft in een paar minuten toelichting waarom hij of zij dit als een kans, uitdaging op probleem ervaart.

De tweede stap in het proces is dat de groep gaat ontdekken en leren begrijpen wat de probleeminbrenger nou echt bedoelt. De groep helpt met prikkelende, beeldvormende vragen de probleeminbrenger opnieuw tot nadenken.  Dus geen mening, oordeel of oplossingen in deze fase! Deze stap begint met een interventie op de probleeminbrenger om er vervolgens een teamdialoog van te maken.

De derde stap is de mening van een ieder op tafel te krijgen en vanuit deze mening tot een groepsoordeel te komen.

Vanuit het groepsoordeel wordt de kans, uitdaging of probleem geherdefinieerd. Na consent op de herdefinitie volgt stap vier.

De vierde stap betreft het ontdekken van oplossingsrichtingen. De groepsleden stellen elkaar vragen met als doel tot  relevante (nieuwe) inzichten te komen die als oplossing te implementeren zijn.

Stap vijf is dat de probleeminbrenger een keuze maakt wat zijn of haar eerste stap wordt. De andere teamleden bepalen eveneens wat zij als eerste stap zien in hun eigen organisatie voor het wel of niet gaan gebruiken van teaming.

Stap zes is ‘Reflectie’. Wat neem je mee van deze Action Learning sessie?

De afsluitende stap voordat je terugkeert naar het plenaire deel van het teaming event is met elkaar bespreken wat je als leermomenten, eye openers en eerste stap wilt delen met de andere groepen. Bepaal wie van jullie de informatie met de andere mensen plenair gaat delen. Keer nu terug naar het plenaire deel.

De Action Learning sessie wordt begeleid door een WIAL Nederland partner.

Boektip: Teaming

Het belang van teams is de afgelopen decennia almaar groter geworden. Ruim 85% van de beroepsbevolking werkt in een of meerdere teams tegelijkertijd. Teams zijn bovendien steeds ‘vloeibaarder’: ze veranderen voortdurend van vorm en samenstelling.

Teaming maakt snel, slim, soepel en slagvaardig samenspel mogelijk. Teaming is een soft skill waarmee je keihard resultaat boekt. Teaming is de manifestatie van de nieuwe realiteit van samenwerking.

Voorinschrijven

event 2025 | 19 maart 2025

Heb jij naar aanleiding van het event Teaming nog vragen?

Namens Hans van der Loo en Team WIAL Nederland enorm bedankt voor jullie komst en we zien jullie graag terug!

Bert van Veldhuizen, Deborah Freudenthal, Esther Bout, Frank Campman, Ilona Hoving, Pieke Houben en Twan Paes